Standardside

STAMTAVLE, HVORFOR ?

Valg af hund - med eller uden stamtavle?
Da jeg skulle vælge en hunderace, havde jeg kun det krav at det skulle være en lille hund og den måtte ikke fælde. Mødte racen shih tzu første gang i januar 2007, og det var kærlighed ved første øjeblik, men der gik et par måneder før vi kunne få en, og det har vi aldrig fortrudt…

 
Fordel med en stamtavle
En hund med stamtavle giver mulighed for at se tilbage på hundens blodlinjer, og dermed se om der er arveanlæg af forskellige sygdomme. Derudover kan man sikre sig, at det er en race ren hund man har købt og med de egenskaber denne race har. Sidst men ikke mindst, så giver en stamtavle mulighed for at udstille sin hund og få den bedømt, om den lever op til den standart den aktuelle race har, samt mulighed for at få den avls godkendt.

Der gik et par år før jeg begyndte, at udstille Gizmo, før dette var Gizmo blevet klippet ca. 2 gange om året, men fået at vide, at med Gizmos flotte farver burde jeg gør det, og med kun 6-8 måneds pels vandt han 1. præmer, særdeles lovende og bedste hanhund og cerfikater til dansk champion, og jeg blev mere nysgerrig på, hvad det ville sige at gå på udstilling. Jeg fandt ud af, at udstillinger kan sammenlignes med en hver anden sportsgren, hvor der er konkurrence om at have den bedste hund, i forhold til den standart beskrivelse der er for den enkelte race.

Mit valg blev derfor, da jeg skulle købe shih tzu nr. 2, at købe en hund med stamtavle igen, og en af dem var bla. at en stamtavle gav mig mulighed for at deltage i udstillinger.

Kun få har tænkt over, hvad en stambog egentlig er. Og mange synes i første omgang, at det er lige meget med stambogen, for de har ikke tænkt sig, at de skal på udstilling eller at deres hund skal have hvalpe.
Men en stambog er det redskab, der har hjulpet opdrætterne med at lave de dejlige og meget forskellige hunde, vi har i dag – f.eks. supergode jagthunde eller effektive politihunde eller velfungerende selskabs- og familiehunde.
En stambog er en anetavle, altså et dokument, som viser hundens ”stamtræ”, så man kan følge med i avlen og få en ret klar fornemmelse af, hvordan ens kommende hvalp kan forventes at udvikle sig.

Selve stambogen koster under kr. 300, så dét, der nogle gange gør en stambogsført hvalp dyrere, er altså ikke prisen på stambogen, men den indsats med at finde gode avlsdyr, undersøge for arvelige sygdomme og den slags, som ligger bag ved stambogsføringen.

Det siger sig selv, at stambogen kun har værdi, hvis man kan stole på de oplysninger, som står i den. Hvem som helst med en PC kan jo lave en hjemmelavet stambog og selv opdigte, hvem der er forældre og bedsteforældre til din kommende hvalp. Der er sågar privatpersoner, der har oprettet forretning på nettet, hvor hvem som helst – mod betaling naturligvis – kan oprette en stambog med de oplysninger, man nu selv har lyst til.

Så værdien af en stambog står og falder med, at man kan stole på de oplysninger, der står om hvalpens afstamning. Dansk Kennel Klub udsteder – som den eneste FCI-anerkendte organisation i Danmark – stambøger i overensstemmelse med FCI’s internationale bestemmelser.

Her finder du et link til en artikel skrevet af kommunikationskonsulent i DKK Vibeke Knudsen. Artiklen fortæller, hvorfor det kan være en god ide at have en DKK stambog.

http://www.dkk.dk/files/pdf/Hvorfor_vlge_en_DKK-hund__NY.pdf

PAS PÅ med at købe hos hundehandlere (ingen eller mystisk stamtavle) samt køb af hunde fra udlandet. Hvalpe der ofte ”tilfældigvis” er kommet hjem fra en ven/familiemedlem fra udlandet – tit Østeuropa.

 

 

| Svar

Nyeste kommentarer

30.05 | 20:22

skønne hvalpe, godt gået gizmo

30.05 | 20:09

Congrats Gizmo and Molly what a cute bunch of pups you have made. Love from Vivi.

22.12 | 13:00

Hej
Vi mangler foto,i må have en god jul.
Hilsen
Robert