Undgå at købe hvalp fra en hundehandler

Undgå hundehandlere

En lille reminder til alle der tænker på at anskaffe sig en hund. Se dig godt for før du køber hund. Desværre findes der stadig de såkaldte hundehandlere. En hundehandler opkøber hvalpe og sælger dem videre bagefter. Hvalpene kommer tit fra Østeuropa, hvor de typisk er avlet hos storproducenter.

Det er ulovligt at importere hvalpe til Danmark, før de er mindst otte uger gamle, medmindre de følges med deres mor.

Men selv når dette lader til at være overholdt, kan man ikke vide, om tæven rent faktisk er hvalpenes mor, og om de har været sammen siden fødslen. Hvalpe er meget modtagelige for sanseindtryk fra omverdenen, mens de er små. De har brug for trygt samvær med deres mor og søskende, og blid og positiv kontakt med mennesker. Storproducenter af hvalpe, som også kaldes "hvalpefabrikker", opfylder ikke hvalpenes behov for kærlig menneskekontakt. Og det kan gøre hvalpen frygtsom og utryg ved mennesket resten af livet. En stressende tur med lastvogn eller tog gennem Europa, kan også skade hvalpen varigt.

Vi hører det hele tiden. Folk, som køber en sød, lille hundehvalp af en rar dame, som viser et enkelt kuld hvalpe frem i køkkenet. Eller af en mand, som alligevel skulle ud at køre og så lige kunne komme forbi en afkørsel til motorvejen og aflevere en hvalp, så man slipper for en lang køretur til en anden landsdel.

Vist lugtede hvalpen da lidt, og har gule afføringspletter i pelsen. Vist rendte den lidt forvirret rundt. Vist rystede den over hele kroppen, da den blev taget op. Men den havde så søde øjne, og den skal bare vaskes, så er den fin og i orden.

Når man så har betalt mange tusind kroner for hvalpen og kører hjem med den, finder man ud af at den er syg. Den ”løse mave” er giardia, en tarmsygdom som hvalpe nemt får, når de for tidligt tages fra deres mødre. Moderen er for længst efterladt i det trange bur i f.eks. Polen, og den sarte hvalp rent ud sagt skider og brækker sig til døde.

Det viser sig også ofte, at hvalpen har patella – løse knæled, som giver store smerter, grundet dårlig avl/indavl. Eller hårsækmider, eller store brok, eller den er aggressiv, grundet dårlig avl, mangel på prægning fra andre hunde (moderen, som måske er taget væk, da hvalpen var fire uger gammel, for at den hurtigt kan komme i løbetid igen), og mangel på prægning af mennesker.

 

Det er endda hvalpene, som er de heldige. Hvalpene kommer ud i familier, og dem som er syge, bliver aflivet. De virkelige tabere er avlshundene, som ingen ser. Især tæverne, som bliver parret op fra deres første løbetid, måske allerede i 7 – 8 måneders alderen, og som får hvalpe i hver eneste løbetid, indtil de er slidt op, ofte i fireårs-alderen. Ved at tage hvalpene fra i fire – fem ugers alderen, kan tæverne nogen gange nå at få tre kuld hvalpe om året. Avlen foregår fuldstændig ligesom intensiv svineavl, hvor man sørger for varme og foder, men ikke opfylder ret mange andre behov. Fornøjelsen for sælgeren er den voksende pengepung , intet andet.  

 De voksne hunde lever hele livet i små, kedelige, stinkende bokse i nedlagte svinestalde, for at føde hvalpe til JER, som gerne vil have en yndig hundehvalp uden at sætte jer ind i, hvad det er for en industri, I derved støtter. I opdager ikke, at de mørke stalde er fyldt med hunde, når I kommer for at købe hvalp. Avlshundene er alt for apatiske, de lever i mørke og kedsomhed, for at I ikke skal vide, hvad murene gemmer.

Den ultimative skrotstation for hundehandlerhundene er internaterne. Frivillige vier deres hjerteblod til at rydde op efter de kyniske hundehandlere. De internathunde, som måske efter flere anbringelser i familier ikke kan tilpasses nogen steder, bliver så aflivet. Kilder fortæller at 50.000 hunde aflives hvert år, udover de hunde, som dør af alderdom og alderdomsrelaterede sygdomme!

Nogle købere tror at de garderer sig ved at få en hund med stamtavle. Når stamtavlen så gås efter, viser det sig at forældrehunde slet ikke findes; at navnene på anerne er stavet forkert; at oplysningerne i stamtavlen er oplysninger, enhver kan finde på nettet og kopiere ind i et hjemmelavet dokument, de så kalder for en stamtavle.

Den eneste måde at stoppe de kyniske hundehandlere er ved at lade være med at købe hunde fra dem. Lad være med impulsivt at købe en hvalp et tilfældigt sted. Dansk Kennel Klub stiller store krav til opdrætterne, for at sikre en ordentlig avl. Naturligvis kan der være brådne kar i en forening med mere end 30.000 medlemmer, og naturligvis er der  også folk udenfor DKK, som opdrætter hvalpe på forsvarlig vis. Forsvarlige opdrættere har sunde, rene og tillidsfulde hvalpe og forældrehunde, har masser af udendørs arealer til hundene, og de åbner gerne dørene til staldene, hvis I beder om at se, hvad der er i de mørke længer.

Hvalpekøbere – tænk Jer om. Det er jer som har ansvaret for at uetisk og ulovlig hundehandel er blevet en storindustri i Danmark. I har magten til at vende udviklingen  - men vil I bruge den, eller falder I for en sød hundehandler annonce med yndige hvalpe i en lyserød barnevogn på Gul og Gratis, Gipote eller Den Blå Avis?

http://www.dkk.dk/For-du-kober-hund-2

 

 

 

| Svar

Nyeste kommentarer

30.05 | 20:22

skønne hvalpe, godt gået gizmo

30.05 | 20:09

Congrats Gizmo and Molly what a cute bunch of pups you have made. Love from Vivi.

22.12 | 13:00

Hej
Vi mangler foto,i må have en god jul.
Hilsen
Robert