FORMÅLET MED UDSTILLING

DETTE VIL JEG PRØVE AT BESVARE HER.

Hvad er formålet med at udstille og hvad er kravene.

Når folk mødes på udstilling er der flere grunde, nogle er der for at styrke deres avl/opdræt, for andre er det hyggeligt og sjovt at møde bekendte med samme interesse, alle har det til fælles at lige netop er deres hund der er den dejligste og smukkeste.

Formålet med at udstille sin hund er at få en officiel udstillingsdommer til at bedømme, om hunden er i orden i forhold til vores races standard. Man bedømmer hanner og tæver hver for sig, altid hanner først. Første del af konkurrencen er en kvalitetsbedømmelse, det vil sige at dommeren vurderer om din hund lever op til racens standard og hvor korrekt den er i sit udseende/eksteriør. Får du en 1 præmie, går du videre, og konkurrerer med de andre 1. præmie hunde i din klasse om hvem der er bedst. Når alle hunde er bedømt i klasserne indenfor det respektive køn, konkurrerer de vindende hunde af hver klasse mod hinanden for at finde den bedste han og tæve. Til slut mødes bedste han og tæve imod hinanden, hvor den bedste i racen, BIR og den bedste i modsatte køn.

En bedømmelse af en hund vil altid være subjektiv. Den samme hund, som blev champion hos den ene dommer, blev af den anden dommer diskvalifiticeret pga. en tandstillingsfejl eller pga. hunden ikke ville åbne munden. Man kan altså ikke forlade sig på ensartet bedømmelse.

Dernæst handler en udstilling ofte om, i hvert fald for de pelsrige racers vedkommende og også for andre - hvor god frisure, hunden har på dagen.

Jeg foretrækker at lade mine hunde nu leve et ordentligt hundeliv, efter de begge er blevet avlsgodkendt. De bliver således sluppet løs ved mark, strand og skov, ja alle de steder, hvor der slider rigtig godt og grundigt på pelsen, hvilket jo ikke er godt i udstillingsøjemed, men jeg vil ikke byde mine hunde at rende rundt i et lille afsikret område og med elastikker, silkepapir i pelsen og små tissebukser for at skåne selv samme pels.

På en udstilling har dommeren sammenlagt ca 3 min. til at bedømme hunden, eksteriør såvel som temperamentsmæssigt, hvilket er umuligt kan give et passende grundlag for bedømmelse.

Endelig handler det også om, hvordan man "handler" hunden i ringen (en beskæftigelse som enkelte mennesker ligefrem lever af). Så hvis du ikke er nogen "haj", hvad det angår, er det ikke sikkert, at din smukke hund får en høj præmiering. 

Dermed ikke sagt, at en hundeudstilling ikke kan være sjov både for dig og din hund. Dette skønne ved hundeudstillinger er, at man møder ligesindede galninger og ser en masse sjove, pudsige og interessante hunderacer, og jeg respekterer i høj grad de mennesker, der udstiller på topplan.

Du skal skal bare vide, hvad du går ind til, og at en højt præmieret hund ikke er nogen garanti for noget som helst.  Det at købe hund er en tillidssag.

 
 

  

 
| Svar

Nyeste kommentarer

30.05 | 20:22

skønne hvalpe, godt gået gizmo

30.05 | 20:09

Congrats Gizmo and Molly what a cute bunch of pups you have made. Love from Vivi.

22.12 | 13:00

Hej
Vi mangler foto,i må have en god jul.
Hilsen
Robert